Hur odling av rosor påverkar miljön

När rosor odlas för att säljas som snittblommor påverkas miljön av att man tar vatten från sin naturliga samlingsplats, som åar och sjöar, till fälten där de används för att vattna rosorna. När vattnet flytas från sin naturliga plats med människans hand förstörs det naturliga kretsloppet för områden i närheten. Det används också ofta giftiga bekämpningsmedel för att hålla insekter och liknande borta från rosorna och påverkar de som fåt i sig giftet eller äter något levande varelse som varit i kontakt med giftet. Gift har aldrig varit och kommer aldrig att vara bra för miljön. Man förbrukar även energi vid odlandet av rosorna som man sen tar bort med den produkten som växt och förbrukat energin i marken för att sälja rosorna, på så sätt kan inte energin/näringen som naturligt skulle åternära jorden när rosenbusken dör återge samma mängd som den borde. För att kompensera detta använder odlarna gödningsmedel vid odlingen. Omgivningarna runt om odlingsfälten blir påverkade av det när näringen sprids med vattnet och rinner ut i omgivningarna. Den näringen påverkar både växt och djurlivet.

Det bästa skulle vara om att man odlade under perioder då det inte krävs extra vattning eller reglering av temperaturen för att rosorna ska trivas. Om det skulle vara så att det skulle finnas för lite vatten eller näring använder man vattnet som samlats i tunnor nedanför vattenrännorna på husen och kompostjord från kvarlämningar av löv, kvistar och liknande i nedbrytningsprocessen. Om man skulle använda bekämpningsmedel skulle det vara en blandning av starka, ”hemma odlade”, frukter och/eller grönsaker, t.ex. chili och/eller citron, blandade med vatten.

 Av Johan Dagberg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0